Rozhovor s účastníkem prvního semináře

Dne 30. listopadu 2019 byl realizován první integrační seminář pro držitele mezinárodní ochrany s názvem „Nový domov v České republice“. Seminář proběhl v prostorách Centra Alfirdaus v Praze a byl určen arabsky mluvícím osobám. Přečtěte si rozhovor s jedním z účastníků…

Seminář mi dal informace, které bych jinde těžko hledal

S dobrou podporou se v cizí zemi může člověk rychleji postavit na vlastní nohy,“ říká Abdulrahman Alkayali, jeden z prvních účastníků integračního semináře Slova 21 „Nový domov v České republice“.

Zeptali jsme se ho v pár otázkách, co se na semináři naučil a jaký pro něj měl přínos:

Proč jsi se na seminář Nový domov v České republice přihlásil a co hlavního Ti přinesl?

Jsme v České republice s mojí ženou velmi krátce. Víme jen málo o tom, jak tu všechno funguje, a chceme se to naučit. Seminář mi odpověděl na většinu otázek a pomohl mi hledat další cestu, jak se začlenit do české společnosti.

Která témata pro tebe byla nejdůležitější?

Probrali jsme vše, co řeší držitel Mezinárodní ochrany v každodenním životě v nové zemi. Čistě praktické věci, které mohou normálním lidem připadat snadné. Jak si najít práci, jak získat dlouhodobé visum nebo jak si pronajmout byt. Jako budoucí otec využiji podrobné informace o tom, kde a jak zaregistrovat dítě, které se vám tu narodí nebo jak ho zapsat do školy. Chci se také učit česky a zajímají mě zdejší tradice. I o tom jsme mluvili a dostal jsem tipy na to, kde mohu s učením pokračovat.

Co je podle tebe pro držitele Mezinárodní ochrany nejtěžší, když chce žít v nové zemi? Jak může seminář pomoci to překonat?

Nejtěžší jsou praktické věci. O ty se musíš postarat, abys tu vůbec mohl normálně fungovat. A bez pomoci někoho, kdo je ochoten ti podat pomocnou ruku, by se v tom člověk snadno ztratil. Nebo by mu všechno přinejmenším trvalo mnohem déle.

Jsou to věci jako dlouhodobá visa, sociální dávky, pracovní právo… Všechno, co jsem potřeboval, jsem se na semináři dozvěděl a jsem za to opravdu rád.

Proč sis pro život vybral právě Českou republiku?

Původně jsme sem s mojí ženou přijeli jen na líbánky po svatbě. Byl to její velký sen a já jsem jí ho chtěl splnit. Najednou jsme ale zjistili, že se ze závažného důvodu nemůžeme vrátit do své země. Bylo pro nás obrovským štěstím, že jsme tu mohli zůstat.

Jaké jsou tvé další plány? Jaké další kroky potřebuješ udělat, aby ses v nové zemi zabydlel a cítil dobře?

V první řadě si musím najít práci a naučit se česky. Tím to pro mě všechno začíná a všechno ostatní, věřím, přijde později.

Doporučil bys tedy seminář i dalším držitelům Mezinárodní ochrany?

Určitě ano. Ušetří jim spoustu starostí, dostanou informace, které by jinak obtížně zjišťovali a potkají nové lidi. Mohl jsem ušetřit spoustu starostí i peněz, kdyby takový seminář existoval už o něco dříve.

Já sám se na něj chystám jít ještě jednou a zeptat se na další věci, které mě o České republice zajímají.

Děkujeme ti za rozhovor a přejeme hodně štěstí.

 

Více informací o proběhnutém semináři naleznete zde. Máte-li zájem o účast na semináři  kontaktujte nás na: info@novy-domov.cz

Semináře jsou určeny osobám, které obdržely mezinárodní ochranu (azyl či doplňkovou ochranu) po 1. 1. 2017 a jsou starší 15 let.

 

______________________________________________________________________________

Projekt Nový domov v České republice AMIF/15/04 je financován Evropskou unií v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu a Ministerstvem vnitra České republiky.